U Sarajevu povodom obilježavanja Svjetskog dana poduzetnica prezentirana Deklaracija 40+ o učešću žena u strukturama upravljanja u BiH.

0
1537
U Sarajevu povodom obilježavanja Svjetskog dana poduzetnica prezentirana Deklaracija 40+ o učešću žena u strukturama upravljanja u BiH.

U organizaciji Regionalne asocijacije poduzetnica “Poslovna žena“, povodom 19. novembra, Svjetskog dana poduzetnica organizovana svečana večera u novootvorenom hotelu Swiss u Sarajevu.

Večeri su prisustvovale uspješne žene iz svih sfera života ovog regiona, ambasadorice, političarke, direktorice uspješnih kompanija, obrtnice i kulturne radnice. Prisutne je u uvodnoj riječi pozdravila Dženita Zirdum, predsjednica ove asocijacije, koja je naglasila da su žene pojedinačno manje vidljive, ali zajedno smo nepobjedive.

Duga je lista aktivnosti koje smo u RAP Poslovna žena napravile,a jos duza koje nas čekaju.Nastali smo iz potrebe da se okupimo,umrežimo,podijelimo iskustva,znanja i probleme i jačamo zene u poduzetništvu i poslovnom svijetu. Naš rad se temelji na donacijama, primarno članica i privatnog sektora,i po tome smo posebna nevladina organizacija jer djelujemo i bez vladine pomoći.Iako nismo donatorska organizacija, naučile smo da konkretno djelujemo u životu i rješavamo probleme koje možemo.Ovu večeru i obilježavanje Svjetskog dana poduzetnica takodje prati jedna lijepa priča, podrška aktivnostima TPO fondacije za njihov projekt pomoći učenicima i školama“– izjavila je Zirdum.

Članice RAP Poslovna žena izrazile su zabrinutost da usprkos različitim instrumentima i dalje postoji raširena diskriminacija žena na svim poljima u našoj zemlji.

Prisutnima je prezentovana posljednja realizovana aktivnost Regionalne asocijacije poduzetnica, Deklaracija, čiji je cilj da se hitno sprovedu odredbe člana 20. i 24. Zakona o ravnopravnosti spolova, kako bi žene bile imenovane u izvršnu vlast u mjeri kako je to propisano Zakonom, a to znači najmanje 40 posto. Informacija i tekst ove Deklaracije će biti upućen predstavničkim domovima i domovima naroda BiH i FBiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske, te kantonalnim skupštinama na usvajanje. Premijeri i vlade svih nivoa, nakon konstituisanja vlasti, će imati obavezu da implementiraju odredbe Zakona.

Regionalne asocijacije žena BiH pratit će stepen implementacije na kraju svake godine, a te podatke plasirat će u javnost.Naglašeno je da žene čine polovinu ukupne populacije pa samim tim imaju pravo na srazmjernu zastupljenost u predstavničkim, izvršnim i sudskim tijelima države.

Isključivanjem žena iz demokratskih političkih procesa društvo i država su uskraćeni za značajne vrijednosti, znanje i sposobnosti koje žene posjeduju.Smatra se da se žene ne uključuju u politiku zbog straha od različitih seksističkih i diskriminatornih istupa pojedinaca, te lažnih informacija i insinuacija. S tim u vezi, tražimo strogo kažnjavanje svih koji učestvuju ili tolerišu takve istupe.

Na ovom grandioznom skupu jakih i posebnih zena ne samo iz vise gradova BiH nego i iz regiona potpisan je Memorandum o saradnji izmedju Regionalne asocijacije poduzetnica“Poslovna žena“ i Udruženja poslovnih žena Makedonije „Elit“.Sporazum je potpisan u okviru Evropske poduzetničke mreže koja u BiH djeluje putem Vanjskotrgovinske komore BiH.

RAP Poslovna žena