U Mostaru predstavljen Kongres poduzetnica jugoistočne Europe 2018.

0
2372

U petak, 30. juna, s početkom u 11 sati u Intera Tehnološkom Parku u Mostaru održana je press konferencija povodom partnerstva na zajedničkom promovisanju poduzetništva u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a posebno žena koje djeluju na realnom tržištu.

Prisutne je pozdravio mr. sci. Goran Dodig u ime Intera Tehnološkog parka, čiji je voditelj finansija i poslovnog konsaltinga. Drugu godinu za redom, Intera je i partner Virtualnog ženskog poduzetničkog centra u organizaciji Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe. A sada su zvanično potvrdili i ponovno najveće poslovno okupljanje žena u poduzetništvu regije – na Dan žena, 8. marta 2018. godine. S tim u vezi gospodin Dodig je govorio o značaju Intere u razvoju poduzetništva na ovim prostorima, te o značaju umrežavanja i saradnje koja se ostvaruje.

Adisa Tufo, direktorica i vlasnica Čip Sistema i Hobby Art Centra predstavila je svoj dosadašnji rad i uspjeh u Čip Sistemima i napredak koji je ostvaren u više od četiri godine, koliko je zvanično na čelu firme. S obzirom da je gospođa Adisa na ovoj press konferenciji predstavljena kao jedna od predavačica Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe 2018., istakla je da joj je ukazana velika čast i povjerenje što će učestvovati na jednom značajnom događaju koji promoviše iste vrijednosti kao i ona.

Hrvatska poduzetnica i i voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra iz Zagreba, te vlasnica i direktorica firme Expert Product d.o.o. Zaprešić Sanela Dropulić izrazila je svoje zadovoljstvo suradnjom sa bosanskohercegovačkim poduzetnicima i naglasila koliko je važna suradnja i umrežavanje sa poduzetnicima iz drugih zemalja kako bi se unaprijedilo poslovanje firmi, poboljšao položaj žena u poslovnom svijetu.

Govoreći o određenim istraživanjima Dropulić navodi da samo 1% BDP-a Europske unije čine Slovenija i Hrvatska, te ukoliko i one, ali i ostale zemlje jugoistočne Europe žele ekonomski napredovati, rasti, one moraju biti umrežene i moraju surađivati radi bržeg i jačeg napretka.

Kao stručnjakinja za tržišne komunikacije, te kao žena koja potiče poduzetnice navodi da postoji veliki napredak u ženskom poduzetništvu, ali i dalje je to nedovoljno žena koje su na višim poslovnim položajima, jer činjenica da samo 3% žena se nalazi na rukovodećim pozicijama je strašna.

Najveće poslovno okupljanje poduzetnica jugoistočne Europe koje je 30. juna promovisano u Mostaru održava se na Međunarodni dan žena, što također čini jednu simboliku, a zamišljeno je kao platforma za razmjenu iskustava, stvaranja poslovnih kontakata, kao i povezivanja i unapređenje poslovne mreže poduzetnica.