STVARI KOJE SU USPJEŠNE ŽENE SHVATILE I PRIMJENJUJU U SVOM POSLOVANJU

0
1563

Džil Grifin je autorka knjige “Žene su odlični lideri” koju je napisala nakon mnogih razgovora koje je imala sa uspješnim poslovnim ženama na visokim pozicijama najvećih svjetskih korporacija. Između drugih zaključaka su i ovih šest stvari koje su uspješne žene shvatile i primjenjuju u svom poslovanju.

Muškarci nisu protivnici

Otarasite se onoga da živimo u ’muškom svijetu’. Statistike pokazuju da je više muškaraca na vodećim pozicijama stoga se trudite da budete u dobrim odnosima sa njima. Ne gledajte muškarce kao svoje neprijatelje na poslu. Budite mudre, pratite ih i slušajte njihove savjete tako da se oni osjećaju lijepo da vam pomognu i usmjere vas.

Spremne su da preuzmu teške zadatke kada se ukažu

I uspjesi i neuspjesi mogu da vam koriste, a pametne žene to znaju. Kada stvari idu dobro svi se guraju ko će prvi stati u red ispred direktora. Kada se stvore problemi svi se povlače, ali tada nastupaju snažne žene. One su svjesne da ništa nije nemoguće i da se rad u kriznim okolnostima naročito vrednuje i cijeni u očima nadređenih. Mudre žene hodaju po žici i puštaju da se i manji trud, u teškim zadacima dodatno naplati. Kada se tako postavite više niko na poslu neće moći bez vas.

Ne plaše se neuspjeha

Priča o tome da su žene ’slabiji pol’ i da ih neuspjeh parališe je prevaziđena. Neuspjeh je loš za svakoga ali bojazan od njega ponekad može biti najsnažniji motivator. Sjetite se mnogih poučnih citata velikih, i uspješnih ljudi. Neuspjeh je samo iskustvo i na putu do vrha će ih biti mnogo.

Barataju finansijama

Žene ne treba da budu na poslu samo kao sekretarice i daktilografkinja. Odmalena se priča da je matematika bliža dječacima, a književnost i likovno djevojčicama. Ali to ne mora da bude slučaj. Mudre žene sve zanima, a naročito finansijski aspekt poslovanja. Njih niko ne može da prevari ili uskrati za nešto što im pripada i što zaslužuju. Poznavanjem finansija one su samostalnije i samopouzdanije.

Grade dobru mrežu

Networking je ono u čemu su žene zaista dobre. Mudre žene održavaju svoja poznanstva naročito kada je riječ o ljudima iz iste branše, klijentima, partnerima, advokatima. Dobre veze i poznanstva određuju tok vaše karijere i olakšavaju vam život na mnogo načina. Preporuka i ’dobar glas’ su zlata vrijedni u poslovnom svijetu.

Ostaju skromne i odlučne

Krpice i šljokice ne mogu da zamažu oči uspješnim, pametnim ženama. One znaju koliko su se borile i žrtvovale za svoje uspjehe i zato ne troše na stvari koje su tu samo da bi im zamazale oči. Uspjeh koji je neosporan prije ili kasnije u slučaju pametnih žena, ih neće promijeniti. Jednostavnost je najveća mudrost, a odlučnost je ključ uspjeha i pobjede.

Izvor: Akta.ba