POSLJEDNJIH 10 MINUTA NA POSLU SU KLJUČ USPJEHA

0
2490

Mnogi posljednjih 10 minuta radnog vremena provedu buljeći u sat iščekivajući kraj radnog vremena ili završavajući neki zadatak koji moraju da odrade do sutra ujutru.

Nijedna od ovih opcija ne ostavlja osjećaj svježine i spremnosti za osvajanje sljedećeg radnog dana, već lošu volju i iscrpljenost.

U nastojanju da pomognu drugima ući u poslovnu rutinu koja je pogodna za uspjeh, Michael Kerr, međunarodni poslovni govornik i Lynn Taylor, stručnjak za kvalitetno funkcioniranje na radnom mjestu rekli su da je veoma važno kako ste završili sa radnim danom jer to može uticati na vaše raspoloženje ostatak dana, na vaše lične odnose, koliko ćete dobro spavati te noći i na ukupan nivo sreće.

Prema riječima Kerr i Taylor, evo šta uspješni ljudi rade zadnjih 10 minuta radnog dana:

Ažuriraju svoju to-do listu

Započinjanje i završavanje svakog dana sa popisom obaveza koje morate obaviti, sjajan je način da ostanete pri rješavanju zadataka što vas nagrađuje sa osjećajem zadovoljstva tokom dana. U posljednjih 10 minuta na radnom mjestu provjerite svoj konačni napredak u odnosu na ciljeve tog dana. Uporedite svoj konačan popis u skladu sa tim i nemojte naglo ostaviti sve nadajući se da ćete se sjetiti svega ujutru.

Organizuju svoj radni sto

Ulazak u radni prostor koji je prenatrpan papirologijom i prljavim šoljicama za kafu i nije baš najbolji način za početak radnog dana. Nakon što pospremite i organizirate svoj radni prostor, moći ćete jasnije misliti i posložiti prioritete. Moćićete i brže pronaći važne dokumente kad ih zatrebate, zato posložite dokumente po određenom redoslijedu za lakši pristup i veću učinkovitost kada vam zatrebaju.

Odu sa posla u dobrom raspoloženju

Postoji više načina kako otići u pozitivnoj atmosferi sa radnog mjesta, a neki od njih su jednostavno pozdravljanje od svojih kolega ili pregledanje svega što ste postigli taj dan. Možete sebi uzeti još jednu minutu vremena da pregledate sve što ste taj dan napravili, jer vam može dati osjećaj da ste dosta toga postigli i da spokojno završite svoj radni dan.

Izvor: Akta.ba