Slovenska nevladina organizacija PiNA prikuplja prijave za izvedbu edukativnog mentorskog programa socijalnog poduzetništva za žene na području očuvanja kulturne baštine i turizma za 24 polaznice iz BiH, a u okviru projekta Podsticajno okruženje za socijalno poduzetništvo i turizam za žene u BiH.

Na projektu, kojeg finansira slovensko Ministarstvo za vanjske poslove iz sredstava programa Međunarodne razvojne saradnje Slovenije, pored PiNE, sudjeluje još sedam bosanskih projektnih partnera sa područja prava žena, razvoja turizma i poduzetništva.

Okruženje

– Sve od ekonomske krize pa nadalje, BiH bilježi porast nejednakosti žena, što je, između ostalog, i posljedica težeg dostupa do tržišta rada. Iako je područje ženskog i socijalnog poduzetništva i turizma dio nacionalnih i lokalnih strategija održivog razvoja države, te stvaranja radnih mjesta, BiH po našim analizama nema dovoljno razvijenog i organiziranog potpornog okruženja i kapaciteta za implementaciju strategija – pogotovo u Srednjobosanskom kantonu, gdje je potencijal za razvoj ženskog socijalnog poduzetništva i turizma veliki. U BiH postoji nekoliko inicijativa, javnih i nevladinih organizacija, te mreže koje promoviraju ženske poduzetnice i pružaju potporu (edukacije, savjetovanja, poduzetnički inkubatori koji se fokusiraju na poduzetnice, zagovaranje), ali djeluju premalo povezano i uglavnom nemaju neke strukturne potpore, kazala je za Oslobođenje voditeljica projekta Mirna Buić iz PiNA.

image
PROGRAM ĆE BITI PROVOĐEN I U JAJCU
Ona je istakla da je cilj projekta povećanje sposobnosti i mogućnosti zapošljavanja žena, ostvarivanja što većeg broja autonomnih zaposlenja, razvoj i obogaćenje turističke ponude u SBK-u preko očuvanja kulturne baštine, te postizanja jednakopravnosti.

– Projekt doprinosi rješavanju problema ekonomske nejednakosti žena podupiranjem razvoja socijalnog poduzetništva preko kulturnog turizma u Srednjobosanskom kantonu. U uključivanju žena i razvoju kulturnog turizma PiNA i projektnih partnera vidimo razvojni potencijal. Sa partnerima koji djeluju na području prava žena, razvoja turizma i poduzetništva izvest ćemo praktične obuke za jačanje menadžerskih i ličnih kompetencija za žene i nadograditi poduzetnički inkubator u Centru za edukaciju mladih u Travniku i organizirati ispostavu u Jajcu sa programom kojeg smo nazvali Ženski inkubator socijalnog poduzetništva i turizma, kazala je Buić.

Jačanje organizacija

Za trajni podsticaj poduzetnicama će, dodala je, izvesti obuku za jačanje partnerskih organizacija i drugih (nevladinih) organizacija kao potpornih okruženja za socijalno poduzetništvo za žene, te razviti i izvesti akcije osvješćivanja građana o problemima žena i socijalnog poduzetništva u BiH.

– Projekt će nezaposlenim ženama mnogo pomoći. Uporedo sa pohađanjem obuke, učesnice će raditi na razradi svojih poslovnih ideja i izradi poslovnih modela. Usvajanjem novih znanja i vještina potrebnih za nadogradnju poslovne ideje, učesnicama ćemo po završenoj obuci dati i mogućnost korištenja mentoriranja i druga savjetovanja, te im nuditi podršku za razvoj ličnih osobina u okviru ženskog inkubatora za socijalno poduzetništvo i turizam. Program će se razvijati i u praksi, odnosno na tržište uvoditi produkte i usluge sa društvenim učinkom te tako pružati mogućnost za stvaranje prihoda, kazala je Buić.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem portala www.poduzetnice.org do polovine septembra