OGLEDALO MOG USPJEHA

0
1651

U čemu se ogleda moj uspjeh? Koje ime nosi? Kojim riječima je ispisan i opisan? Po čemu sam uspješna? Je li uspjeh onaj papir koji uokviriš i staviš na policu ili zid pa sad svi vide da imaš dipl., mag., ili dr.? Je li moj uspjeh plaća zarađena na kraju mjeseca? Je li moj uspjeh sređena kuća, uredna i pristojna djeca? Je li moj uspjeh sretan muž Ili čak da sam sretna ja?
Znala sam da me Bog voli i željela sam i ja tako ludo voljeti Njega

Puno pitanja s istim nazivnikom. Razmišljam nekad o trenucima kad sam osjećala istinsku sreću i pitam se koji joj je bio uzrok. I vrate me sjećanja u djetinjstvo kako na stražnjem ulazu kuće sjedim na pragu i gledam nebo. Pričalo mi je. Smiješilo se. Osjećala sam Gospodina svojom djetinjim srcem, udisala sam Ga i srcem Mu poklanjala sebe. Nisam mnogo znala o Gospodinu, ali tada to nije bilo ni važno. Znala sam da me Bog voli i ja sam željela tako ludo voljeti Njega. Bila sam zanesena ljepotom i blaženstvom Božje blizine. U tim trenucima ništa nije postojalo drugo, čula sam, vidjela, disala Njegovu prisutnost. Prisutnost u prostranstvu neba, u cvrkutu ptica, svakom šumu prirode. Svugdje sam Ga čula. Okruživao me. Spoznavala sam kako je lijep Gospodin i kako je moj dom kod Njega. Tada me je Gospodin zauvijek vezao za sebe lancima ljubavi i slobode
TADA, tada sam bila istinski sretna. Potpuno sretna. Ispunjena! Duša mi je pomirisala Nebo i od tada zauvijek čeznem za tim miomirisom. Niti jedan jedini trenutak kasnije nije mi donosio takav mir, takvu sreću, takvo blaženstvo doli sv. Pričest i ponekad cjelova Njegove ljubavi u trenucima duboke molitve. Taj miomiris koji duša diše mogla sam samo kod Gospodina okusiti.
Imala sam puno ciljeva i svi su oni bili dobri

U procesu moje izgradnje i mog odrastanja na svakakve sam uspjehe naišla i svakakvih sam se uspjeha zaželjela. Prije je to bio škola, posao. Maštala sam da budem uspješna poduzetnica sa svojim svadbenim salonom, sa svojom agencijom za organizaciju vjenčanja. Nakon svog vlastitog vjenčanja željela sam biti uzorna supruga, dobra majka, dobra prijateljica, pobožna i bogobojazna žena. To su mi bili ciljevi. Reklo bi se da je to čak i pohvalno čega sve po svijetu ima. Ali ja sam shvatila da mi je računica kriva.

Počela sam prepoznavati plodove Božjeg djelovanja

Kad sam u ranom djetinjstvu bila onako zanesena Gospodinom, bilo mi je teško biti neposlušna majci. Gurala me savjest da je poslušam, da ne remetim mira u duši. Bilo mi je teško ružno se ponašati s prijateljima. I nekako su se vidjeli plodovi Božjeg rada u mom životu. Tada mi nije bio cilj biti poslušna majci, nego poslušati Gospodina. Bila sam motivirana tako postupati svaki put. Ispunjala me radost da činim kako je milo Gospodinu, a ne majci premda sam samim time činila i po njenoj volji.
Danas vidim da mi sve moje želje ne trebaju biti ciljevi, nego plodovi Božjeg djela na meni. Po plodovima se stablo poznaje.

Moji ciljevi nisu bili loši, ali ovaj je bio bolji

Ako moji ciljevi su sretan suprug, tada bi me trebao ispunjati drugi čovjek, isti kao i ja, grešan i slab. Ako mi je cilj pristojna i bogobojazna djeca, moj uspjeh treba se opet ogledati u drugom čovjeku. Ma ni posao mi ne smije biti mjera uspjeha ni sreće, ni prijateljstvo, ni financije, ni imovina SAMO BOG.
On je vjeran i stalan. Nikad ne napušta. Mijenja me na dobro i na bolje. Istinit je. Što je više Boga u mom životu, više je Njegove providnosti i slave koja će se ogledati i u mom supružništvu i majčinstvu. Ne mogu odgojiti djecu da poznaju Boga ako im ga prvo ne pokažem u svom životu. Nema ništa loše u uspjehu diplome, financijske sigurnosti, u broju prijatelja, u sretnoj obitelji ako su oni vidljivi plodovi Božjeg dijela i volje u mom životu, a ne ciljevi. Tada su utemeljeni na stijeni, a ne pijesku gdje ga svaki vjetar kušnje može otpuhati.

Moj cilj, moja domovina, moj Izvor, treba biti Bog

A On će mi se, učeći me da Mu budem poslušna, nasmiješit kroz usne mog supruga dok mu, progovorit će u molitvi mog djeteta dok ga učim molitvu prije spavanja, pogledat će me blago kroz oči moje mame kad mi nije teško pomoći joj odrezati nokte i oprati kosu. I pomoći će mi da budem motivirana ponoviti to opet i opet. Jer.. za Boga je.

Izvor: Ruža Đurić – Žena Vrsna