KAKO BITI USPJEŠNIJA NA POSLU?

0
2219
Closeup portrait of happy businesswoman with colleagues in the background

Svi se mi ponekad pitamo kako možemo poboljšati svoje radne navike, kako se istaći te kako se izborili za bolje mjesto. Ponekad je teško pronaći razliku između pozitivne nametljivosti i agresivnosti. Predstavljamo vam nekoliko načina koje možete kombinirati kako bi vaši poslodavci i kolege primijetili vas i vaš rad.

GOVOR TIJELA – Svi mi imamo neke male navike i tikove koji funkcioniraju na nesvjesnoj razini. Ipak, postoje neke stvari koje se mogu kontrolirati. Uvijek gledajte svog sugovornika u oči i sjedite ili stojte uspravno jer to odaje samopouzdanje. Nipošto nemojte izbjegavati kontakt očima i dopustiti si “mlohavo” držanje. Možete biti sposobniji od mnogih, ali govor tijela puno znači. Samopouzdanje je ključ.

VJEŽBA I PRETVARANJE – Nije strašno kako zvuči. Ako niste nametljiva osoba po prirodi, pokušajte s nekim iscenirati moguću situaciju sa kolegama ili šefom. Pokušajte biti što čvršći i samopouzdaniji i kada za to dođe pravi trenutak, samo to primijenite na realnu situaciju. Pokažite zanimanje za ono što radite i zasučite rukave.

POZITIVNOST – Uvijek razmišljajte pozitivno. Ako trebate nešto ili želite prezentirati neku novu ideju, razmišljajte samo o pozitivnom ishodu situacije, jer ako krenete sa negativnim stavom, to će se na vama i osjetiti, htjeli vi to ili ne. Dobar glas…daleko se čuje. Ne mislimo na vikanje ili deranje. Ukoliko imate što za reći, ne dopustite da vas okolina utiša. Nametnite se i sudjelujte u aktivnostima kako bi pokazali svoju angažiranost. Ne morate biti glasna osoba po prirodi, ali se potrudite da se i vaš glas čuje. Ako znate da je vaša ideja korisna ili bolja od nečije, ne dopustite da je vaši kolege/šefovi propuste čuti.

STOP ISPRIČAVANJU – Nikada se nemojte previše ispričavati ili pravdati neke svoje postupke. Ako se previše ispričavate, u principu ispada da želite preuzeti svu krivnju na sebe, a pokazujete i manjak samopouzdanja. Pokušajte stvari riješiti i na drugačiji način, pokušajte se izvući se elegantno. Nijedna pogreška zasigurno nije toliko velika da je nepopravljiva. Vaš posao zahtjeva stručnost koju vi zasigurno posjedujete – dajte to do znanja i drugima i ne bojte se pogriješiti.

PROMATRAJTE DRUGE – Imate li nekoga na poslu tko je iznimno dobar i uspješan u onome što radi i na koga se možete i želite ugledate? Promatrajte tu osobu/osobe, pogledajte njegov pristup poslu i interakcije s drugim ljudima. Zasigurno ćete naučiti nešto novo i prilagoditi to svojoj osobnosti.

GRANICE – Imate li problema s odbijanjem ljudi i time sa količinom posla koju ne možete fizički kvalitetno obaviti? Naučite se reći NE! Lijepo je pomagati drugima, ali nikako si nemojte dopustiti da obavljate njihov posao, a da oni za to poberu sve zasluge. Vaš posao je prioritet a sve ostalo dolazi kasnije. U redu je ponekad reći ne.

BUDITE IZRAVNI – Ukoliko imate kolegu koji radi sve osim svog posla (dosađuje drugima), nemojte samo ljutito uzdisati ili kolutati očima već mu/joj direktno priđite i recite u čemu je problem. Radno mjesto je radno mjesto i ne ostavlja previše prostora za djetinje igre.

POSTAVLJANJE CILJEVA – Želite uspjeti na poslu, ali niste sigurni kako? Sjednite jedanput i razmislite sami sa sobom što zapravo očekujete od svoje budućnosti i koje bi ste svoje ciljeve željeli ostvariti što se tiče karijere. Kada si jasno postavite ciljeve, lakše ćete razviti strategiju koja će vas dovesti do željenih rezultata.

OSTANITE VJERNI SEBI – Možda ćete na putu do uspjeha morati naučiti biti glasniji ako to niste, samopouzdaniji, itd. Te se stvari mogu naučiti i većina ovih savjeta se bazira na tome, dok ovaj zadnji savjet glasi: unatoč svemu – pokušajte ostati vjerni sebi. Želite se pozitivno nametnuti, ali nikako ne želite postati druga osoba. Prilagodite novo-naučene stvari vašoj osobnosti jer, naposljetku, to je i ono što vas čini posebnima.

Samo se lagano primite prakticiranju ovih savjeta i zamijetit ćete pozitivne promjene u odnosu prema radu, ali i u odnosu kolega i šefa prema vama. I nikada ne odustajte od svojih ciljeva!

Izvor: Portal za žene