Gradonačelnici koji potiču i razvijaju žensko poduzetništvu dobivaju gospodarske, ali i političke bodove

0
1877

Žensko poduzetništvo nije ukorijenjeno u hrvatskom gospodarstvu, malo se o njemu zna, još manje se o njemu brine i potiče ga se, no rijetki koji su shvatili iznimnu snagu žena na realnom sektoru, vrlo brzo su od ulaganja u ovaj sektor i profitirali.

Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika i Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra

Dobro to znaju gradonačelnici koji surađuju s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom i koji su se uključili u naš novi projekt Grad prijatelj ženskog poduzetništva, potičući i financirajući žene u poduzetništvu u svojim sredinama. Osim statističke činjenice da na svaku uloženu kunu u žensko poduzetništvo, lokalna samouprava dobiva četiri kune natrag, nakon ovih lokalnih izbora, reizbor gradonačelničkog mandata, ali i izbor novih kandidata na gradonačelničke pozicije, osvojili su svi redom koji su podupirali i sudjeluju u projektu Grad prijatelj ženskog poduzetništva.

S čak 75,55 posto glasova potpore birača izašlih na prvi krug lokalnih izbora, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana izborio je već u prvom dijelu “izborne utakmice” novi mandat na čelu grada kojega je vodio do sada – Grada prijatelja ženskog poduzetništva. Potvrda je to ustrajnog i kvalitetnog rada i projekata koje je prvi čovjek Lipika Vinko Kasana i u prijašnjem mandatu provodio uz ostalo i kada je žensko poduzetništvo u pitanju, sada s nadmoćnom većinom glasova potvrđenog mandata nastaviti tako i u budućnosti. Prve najave novog starog gradonačelnika Lipika usmjerene su uz ostalo u jačanje žena u poduzetništvu kroz organizaciju besplatnih edukacija i radionica za sve koji od poduzetništva žive ili to tek namjeravaju.

Vinko Grgić, novogradiški gradonačelnik s poduzetnicama iz svog kraja

I prvi čovjek Nove Gradiške, koja nosi titulu Grad prijatelj ženskog poduzetništva Vinko Grgić, s više od 60 posto u prvom je krugu proteklih lokalnih izbora potvrdio svoj mandat. I sam poduzetnik cijeli niz godina, dobro je znao što su boljke žena u poduzetništvu i kako im pomoći da to prevladaju. Također je među prvima osigurao Novoj Gradiški titulu Grada prijatelja ženskog poduzetništva, a kako je i sam istaknuo, dok je on na mjestu gradonačelnika, žene će se u njegovom gradu poticati na financijsku neovisnost i vlastiti gospodarski angažman.

gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, s članicom centra Antonijom Šimunković i Sanelom Dropulić, voditeljicom centra

Zanimljiva je činjenica kako je upravo njegova zamjenica Ivana Trupina, bila iznimno aktivna i uspješna polaznica edukacija Virtualnog ženskog poduzetničkog centra ovog proljeća u Novoj Gradiški pa je prije stupanja na odgovornu dužnost upravljanja gradom, iskusila koliko znači taj dio poticaja lokalne sredine ženama na realnom tržištu.

U novi mandat ide i dosadašnji gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, koji je također prije političke, imao uspješnu poduzetničku karijeru. Ovaj novi – stari gradonačelnik kormilo privatnog posla ostavio je supruzi i sestri, a nastavio uspješno voditi Zaprešić i u nadolazećem četverogodišnjem mandatu. S odličnim razumijevanjem za potrebe žena na realnom sektoru, kako kroz izravnu potporu, tako i sudjelovanje u našem projektu Grad prijatelj ženskog poduzetništva.

Lipik, Nova Gradiška i Zaprešić ujedno su i prvi gradovi u Hrvatskoj koji su kroz suradnju s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom, te u sklopu našeg projekta Grad prijatelj ženskog poduzetništva, idejne začetnice, poduzetnice i naše članice Mirele Glavaš, počeli izdvajati konkretna sredstva iz svojih proračuna primjerice za besplatne edukacije za poduzetnice i poduzetnike, s ciljem jačanja znanja, infrastrukture i prije svega tržišne prepoznatljivosti i pozicija svih koji djeluju u realnom sektoru.

Prije mjesec i pol dana zahvaljujući našoj projektnoj managerici Maji Puškarić, Petrinja je također postala Grad prijatelj ženskog poduzetništva, budžetirajući u svom proračunu do kraja godine čak 12 edukacija kao prvi korak suradnje na jačanju žena u poduzetništvu. I za kormilom ovog grada, gradonačelničkim mandat je potvrdio Darinko Dubmović, čija obitelj već dva stoljeća ima dugu tradiciju poduzetničkih aktivnosti.

Njegovo razumijevanje za potporu koju trebaju žene napravljeno je kroz prvi konkretan korak u našem projektu Grad prijatelj ženskog poduzetništva – i Petrinja je na mapi gradova koji imaju gradonačelnike s velikim razumijevanjem za pomoć ženama na realnom sektoru. Od ovih lokalnih izbora zasigurno najmanje još četiri godine.

Posebna “poslastica” naše suradnje u sklopu projekta Grad prijatelj ženskog poduzetništva odnosi se na Daria Zurovca, upravo izabranog gradonačelnika Svete Nedelje. Prije dvije godine pridružio se Virtualnom ženskom poduzetničkom centru kao magistar informatike i programer u kompaniji Ericsson Nikola Tesla. Od samog početka svog volonterskog rada u Virtualnom ženskom poduzetničkom centru nije libio pomagati ženama u poduzetništvu, a njegovim izborom na mjesto prvog čovjeka Svete Nedelje nakon upravo završenih lokalnih izbora, misija Daria Zurovca, nastavlja se i kroz sustav lokalne samouprave.

gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i pročelnica gradskoj odjela za gospodarstvo Mirka Jozić (u crnoj haljini)

I šećer na kraju – bez obzira kako percipirali Milana Bandića, po šesti puta izabranog zagrebačkog gradonačelnika, jedno je sigurno – pomoć, potpora i subvencije koje zagrebačka gradska uprava pruža ženama u poduzetništvu danas je jedna od najboljih u cijeloj državi. Kroz cijeli niz mjera, edukacijskih programa, projekata i na koncu i suradnjom s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom, u prvom redu Mirka Jozić, pročelnica zagrebačkog odjela za gospodarstvo, stavila je na noge iznimno učinkovitu strategiju razvoja ženskog poduzetništva u glavnom hrvatskom gradu, te uz potporu Milana Bandića, veliki dio zacrtanog na papiru, prenijela i u učinkovita djela jačanja žena u poduzetništvu Zagreba.

Projekt Grad prijatelj ženskog poduzetništva ide dalje – nove jedinice lokalne samouprave već su dale zeleno svjetlo za naše “akcije” od jeseni i u njihovim sredinama i za njihove poduzetnice kao i sve žene koje će to tek postati. Bez obzira na stranačku pripadnost, samo je jedan misija u ovom projektu – pomoći ženama da se što masovnije i učinkovitije odvaže na svoje poduzetničke aktivnosti. Jer nema veće pokretačke snage od snage žena u poduzetništvu, što su naši Gradovi prijatelja ženskog poduzetništva i te kako višestruko pozitivno osjetili.